fbpx

Каталог статей

Каталог статей для размещения статей информационного характера

Без рубрики

Великий Піст

Великий піст – найважливіший і найдревніший із багатоденних постів. Він встановлений в пам’ять про сорокаденний піст Спасителя в пустелі. Охрестившись, Ісус Христос пішов від усіх, щоб молитвою і постом приготуватися до виконання великої справи, для якого Він прийшов на землю. 40 днів і 40 ночей Спаситель не вживав ніякої їжі і пиття. За прикладом цього поста Христового і встановлений Православною Церквою Великий піст, або Свята Чотиридесятниця.
Спочатку освятили із 365 днів року сім тижнів перед Великоднем. Згодом було додано ще один тиждень, щоб, за словами святого авви Дорофея, вшанувати число днів Чотиридесятниці, яку Ісус Христос постив – якщо від восьми тижнів відняти суботи та неділі, коли піст послаблюється, вийде як раз 40 днів. Пост Великої суботи напередодні Великодня вшановується особливим, так як це єдина пісна з усіх субот року.
Ось що говорить святий авва Дорофей про Великому пості: «Отже, кожен, хто в ці дні очиститися від гріхів, зроблених їм протягом року, перш за все повинен утримуватися від безлічі страв, бо безмерие їжі породжує для людини всяке зло. Потім він повинен також остерігатися, щоб не шукати смачної їжі і пиття».
У наші дні під час Великого посту не годиться їсти м’ясну, молочну і рибну їжу, а також яйця. Рослинна їжа повинна бути простою і не рясним. Проте не тільки в їжі треба знати міру. «Честь посади, як говорить Іоанн Златоуст – становить не утримання від їжі, але видалення від гріхів, так що, хто обмежує піст лише утриманням від їжі, той найбільше ганьбить його. Хай постяться не тільки уста, але і зір, і слух, і ноги, і руки, і всі члени нашого тіла». Також Іоанн Златоуст говорить: «Піст є їжа для душі. І як тілесна їжа утучняет тіло, так і пост зміцнює душу. Він навчає великому любомудрию, людину робить ангелом і зміцнює проти сил безтілесних. Втім, не сам по собі пост, потрібна ще і молитва, вона і повинна передувати».
Великим постом богослужіння в церкві особливі. Немає ніякої пишноти і парадності. Більше читань псалмів і молитов, які мають душу до покаяння. На кожній службі, крім субот і неділь, і в кожній домашній молитві вимовляється з земними поклонами покаянна молитва святого Єфрема Сирина.
Піст для православної людини – це сукупність добрих справ, щирої молитви, стриманості в усьому, в тому числі і в їжі. Піст тілесний необхідний для здійснення посту духовного. Той і інший пост в своєму поєднанні утворюють піст істинний, сприяє духовному возз’єднання віруючих з Богом.
Ось, що говорить про Великому пості святитель Василь Великий: «Справжній піст – віддалення від зла, стриманість мови, придушення в собі гніву, відлучення похотей, образ, брехні, клятвопорушення. Разом з тілесним постом повинен бути і душевний».
Отже, мета посту – це прорив до Бога! З нашої суєти і буденності – до світла, до істинного вітчизні. І насамперед добре би відгородитися від безлічі зовнішніх вражень. Якась одноманітність і монотонність життя – ось, що, швидше за все, дасть нам можливість духовного збирання себе. Однаковість молитви допомагає нашій природі повільно повертатися до загубленої глибині. Великопісні молитви володіють дивовижною силою. Вони здатні розбудити нашу душу, спонукати її до боротьби. Як Великий піст є приготування і мандрівка до Великодня, так все життя є приготування і мандрівка до Життя майбутнього століття. Пост повинен розумітися нами як велика можливість нашого відродження, як можливість знайти знову істинний дух Православ’я – «великоднього» способу життя, смерті і вічності.