Краса Жінки Силами Рослин

Косметика з’явилася як продовження гігієни, і самі перші косметичні речовини представляли собою насамперед засоби для захисту шкіри від холодної води або жарких сонячних променів. Історики стверджують, що в усьому світі навряд чи знайдеться хоча б один народ, який би не вживав в якості очисника і пом’якшувача для шкіри жири або олії. І чим ближче ми просуваємося до півдня, тим активніше користування рослинних засобів. Якщо в північних районах в хід йшли тваринні жири (оленячий, ведмежий та інші), то в теплих країнах з субтропічним або тропічним кліматом вже з давніх часів навчилися віджимати олії з різних олійних культур, досить згадати прославлене оливкова олія, яку виробляли в античній Греції.
У Південній, Південно-Східній Азії і на території Африки з давніх часів використовують пальмові олії. Треба зауважити, що в минулому пальма була годувальницею народів Африки і Азії. Багато африканські племена вживають олію пальми рафиа не тільки для косметичних цілей, але і для відлякування комах. В Океанії переважає використання кокосового масла, на основі якого виготовляється значна частина сучасних косметичних засобів. Жителі островів винайшли безліч різних пристосувань для сколювання і розтирання кокосового горіха і знають безліч способів переробки вихідної сировини.
Досить часто розтерте кокосове ядро піддається на сонці природному процесу бродіння, при якому виділяється майло. Його змішують з рослинними оліями (пальмовою, касторовою) або порошками (червоного дерева, імбирного кореня). Приготовлені таким способом мазі не тільки добре захищають шкіру від дії сонячних променів і укусів комах, але і захищають від холоду і протягів.
Вибір різних засобів для миття волосся залежить від типу зачіски і наявності тих чи інших речовин. Такі народи, як полінезійці, що люблять воду, часто миють волосся під час купання.
Багатьом американським індіанцям відомі свого роду шампуні, одержувані з соків рослин, головним чином з пальмової лілії (юка). Такий спосіб миття голови не придатний для африканської зачіски — щоб оберегти їх від бруду і небажаних дрібних комах, волосся постійно змащують маслом (втирають у них вапно або обробляють коров’ячою сечею).
Звичай змішувати жирову основу з фарбою мінерального або рослинного походження вважають народженням декоративної косметики. Ще за тисячі років до нашої ери чоловіки і жінки в однаковій мірі оцінили притягальну силу фарб, що наносяться на шкіру, і застосовували їх з великим мистецтвом. Знання придатних для цих цілей речовин і рецептів їх сумішей одностайно визнається багатьма дослідниками одним з найдавніших завоювань людського розуму.
Одним з найулюбленіших у стародавньому світі був червоний колір, хоча і в наш час він надзвичайно популярний. Крім використання червонувато-бурою охри і окису ртуті (кіновар), червону фарбу добували з різних рослин.
Один з найбільш відомих рослинних барвників є хна. На Сході й досі поширена практика фарбування хною долонь, стоп і нігтів. Пофарбовані ступні і долоні в країнах Сходу вважаються знаком радості і ознакою зніженості. Дуже популярні рослинні барвники для волосся, наприклад згадана хна.
Північноамериканські індіанці каміа підсилюють чорний колір свого волосся, забарвлюючи їх за допомогою відвару чорної смоли, що отримується з кори дерева меските. Однак у більшості випадків з давнини люди прагнуть зробити більш світлими темні від природи волосся, знебарвлюючи або забарвлюючи їх.