Креми, які загрожують життю

Не даремно мама вчила, що крем треба зберігати в холодильнику, а не на поличці у ванній.
Кожен раз, коли ми відкриваємо баночку, всередину неодмінно потрапляють різні бактерії і мікроорганізми. На елітної “житлоплощі” новосели розмножуються, а висока вологість і температура тільки прискорюють цей процес.
ТАТА вирішила розібратися, які консерванти, що входять до складу косметичних засобів, безпечні, а які можуть нашкодити.
Консервуючі засоби повинні володіти широким спектром дії, розчинятися у воді і жирі, бути стійкими до світла і тепла, сумісні з іншими компонентами і упаковкою. І при всьому при цьому – їх кількість повинна бути мінімальною.
Звідки є пішла..?
Консерванти почали використовувати ще у давнину, щоб як можна довше зберегти цінність їжі. У хід йшли кухонна сіль, вино і оцет, етиловий спирт, прянощі, пізніше – виділені з них ефірні масла. Мумії фараонів теж консервували. У банки не влаштовували, але обмазували тіло медом, воском або нафтою. Як ви знаєте, зберігаються до цих пір – і нічого.
У 19-20 століттях консерванти стали активно використовуватися в харчовій і парфумерно-косметичної промисловості. Спершу застосовували сірчисту, саліцилову, сорбінову, бензойну кислоти, а також їх солі.
Але наука не стоїть на місці: сучасній косметології відомо півсотні консервантів. Вони поділяються на три основні групи: перші – сповільнюють процес окислення кислот і спиртів (инактиваторы проокислителей), другі – захищають від бактерій і грибків (бактерициди і бактеріостатики) і треті – сповільнюють процес окислення жирових компонентів (антиоксиданти).
Увага! Небезпечно для життя!
Так само як в ковбасі, печиво або йогурті, в косметиці можуть бути консерванти Е200 – Е299.
Крім того, що вони продовжують термін придатності і перешкоджають окисленню жирів, розвитку бактерій і цвілі, “Е” саме з такими цифрами порушують функції шкіри і руйнують вітамін В1, який відповідає за роботу мозку і захищає від шкідливого впливу алкоголю та тютюну.
Деякі вчені вважають, що похідні формаліну (такі як квартениум-15, параформ, димол П, формальдегід) є алергенами. Зараз у ряді країн Європи і США формалін виключений з складу продуктів для догляду за шкірою. В Росії – поки немає. Але так вже часто ми віддаємо перевагу вітчизняному виробнику?
Найбезпечніші
Для кожної групи косметичних продуктів – рідких, емульсійних, желеподібних та інших – розроблені універсальні коктейлі. Ось найбільш безпечні інгредієнти:
Парабени – збільшують термін придатності продукту, боряться з цвіллю і, крім того, підсилюють дію один одного. Якщо їх змішати, загальна концентрація консервантів буде менше, ніж якщо б в шампунь або лосьйон ввели тільки один парабен.
Похідні бензолу і толуолу, а також бутилгидроксианизол відіграють роль антиоксидантів і застосовуються в косметиці для дітей і для чутливої шкіри дорослих.
Органічні кислоти (лимонна, бензойна, саліцилова) – відбілюють і очищають шкіру, борються з висипом вугрів.
Похідні сечовини – використовуються в поєднанні з іншими консервантами і спрямовані на боротьбу з мікробами і пом’якшення шкіри.
Вітаміни С і Е, бета-каротиноїди, похідні фенолу і біофлавоноїди – також є антиоксидантами і оберігають препарат від окислення і згіркнення.
У зв’язку з екологічним бумом роль консервантів все частіше виконують ефірні олії та природні антиоксиданти (вітаміни і провітаміни). Однак масла володіють специфічним запахом, так і для консервації їх концентрація повинна бути досить високою, тому більшість брендів (особливо “мас-маркет”) віддають перевагу більш дешеву синтетику. Рівноцінною заміною ефірним маслам останнім часом стають більш доступні дари матінки-природи, відомі своїми бактерицидними властивостями, такі як, наприклад, прополіс, екстракт евкаліпта, черемхи, берези і чорної смородини.
Ірина Кузьмичова
Джерело: www.tata.ru